Tiedätkö, mitä turvakenkien suojausluokat tarkoittavat ja mikä on sinulle on oikea valinta?

Työturvallisuus on varmasti jokaisen työpaikan ykkösprioriteetti ja erilaiset turvajalkineet ovatkin nykyään välttämättömyys monissa eri työtehtävissä ja -ympäristöissä. Turvakenkiä valitessasi saatat joutua keskelle luokkaviidakkoa, mutta ei hätää, tässä artikkelissa kerromme, mitä eroa eri suojausluokilla on ja mitä ne käytännössä tarkoittavat. Tämän artikkelin jälkeen olet varmasti paremmin perillä siitä, millaiset turvakengät soveltuvat juuri sinun käyttöösi.

Miksi turvakengät?

Turvakengät ovat oleellinen osa työturvallisuutta monissa eri ympäristöissä. Vaikka turvakenkiä käytetäänkin useimmiten työpaikalla, sopivat ne myös monenlaiseen vapaa-ajan käyttöön. Turvakenkien avulla jalkoja pystytään suojaamaan monenlaisilta vaaroilta, kuten putoavilta ja teräviltä esineiltä, kemikaaleilta sekä sähköiskuilta. Turvakengät voivat myös pelastaa jalat erilaisilta puristumisilta ja muilta vaurioilta.

Turvakenkien valinta

Turvakenkien valinnassa tärkeintä on ottaa huomioon erilaiset olosuhteet ja käyttötarpeet. Monilla työpaikoilla on omat vaatimuksensa turvakenkien ja turvakenkien luokitukseen liittyen, joten saatat jo tietää, mitä omalla työpaikallasi turvakengiltä vaaditaan.

Jos et kuitenkaan ole varma, millaiset turvakengät olisivat juuri sinulle sopivat, mieti ensin työsi luonnetta; onko vaaraa liukastumisesta, terävistä tai putoavista esineistä, kemikaaleista, sähköiskuista, kuumasta tai kylmästä? Jalkineiden turvaluokkien lisäksi on toki hyvä miettiä myös kenkien materiaalia, istuvuutta, hengittävyyttä ja muita tarpeellisia ominaisuuksia. On kuitenkin hyvä aloittaa turvaluokan selvittämisestä, joten katso alta erot eri turvaluokitusten välillä.

Turvakenkä luokitus

Turvakenkien luokitukset on standardoitu EU:ssa (EN ISO 20345:2022), ja ne auttavat tunnistamaan kunkin turvakengän tarjoaman suojan tason. Sievin jalkineissa suojaluokitus on kerrottu suoraan tuotteen nimessä, ja siinä se on merkitty S-kirjaimella alkavalla numero tai numerokirjain-yhdistelmällä. Tyypillisimmät ja eniten käytetyt turvaluokat ovat työkäytössä S1, S1P, S2 sekä S3 ja seuraavaksi käymmekin läpi eroja niiden välillä.

Sievi Cobra GT Roller+ turvakengät on varustettu GoreTex®-kalvolla, joka tekee niistä monikäyttöisen valinnan eri olosuhteisiin!

S1, S1P, S2 ja S3 turvakengät – turvaluokkien erot

Mitä tarkoittaa S1 turvaluokitus?

S1 turvaluokan jalkineissa on pitävä ja öljynkestävä pohja, varvassuoja, suljettu kantapää ja antistaattiset ominaisuudet ja tehokas iskunvaimennus. Ne sopivat loistavasti esimerkiksi varasto-, palvelu ja kuljetushenkilöstölle, jotka kaipaavat pitoa mahdollisesti liukkaisiin tiloihin sekä suojaa varpaille erilaisia vaaroja varten.

Mitä tarkoitetaan S1P turvaluokituksella?

S1P turvaluokan jalkineissa on kaikki samat ominaisuudet kuin S1 -luokan turvakengissäkin, mutta niissä lisänä on naulanläpäisyvastus, eli naulaanastumissuoja. S1P -luokituksen kengät soveltuvat esimerkiksi sähköasentajille, jotka välillä tarvitsevat naulaanastumissuojaa esimerkiksi rakennustyömailla.

Mihin käyttöön S2 turvaluokituksen jalkineet sopivat?

S2 turvaluokituksen kengät tarjoavat puolestaan varvassuojan, pitävän ja öljynkestävän pohjan, suljetun kantapään, antistaattiset ominaisuudet, iskunvaimennuksen ja lisäksi vettähylkivän päällisen. Siinä ei ole naulaanastumissuojaa, kuten S1P luokituksen kengissä, joten se ei ole paras valinta esimerkiksi rakennustyömaille.

Mitä tarkoittaa S3 turvaluokitus?

S3 turvaluokan jalkineet sopivat sinulle, joka haluat maksimaalisen suojan kaikissa tilanteissa. S3 -luokituksen kengät sisältävät samat ominaisuudet kuin S2 -turvaluokituksen jalkineet, mutta niissä on lisäksi myös naulaanastumissuoja. Ne ovat optimaalinen valinta esimerkiksi rakennusalalle, betonityöntekijöille ja muille vaativissa olosuhteissa työskenteleville.

Turvakenkien käyttöikä ja vaihtoväli

Turvakenkien käyttöikä riippuu monista tekijöistä, kuten käyttötiheydestä, ympäristön olosuhteista ja myös siitä, kuinka hyvin pidät kengistäsi huolta. Turvakengät olisikin hyvä tarkastaa säännöllisesti esimerkiksi vaurioiden ja kulumisen varalta.
Tyypillisesti oikea aika vaihtaa turvajalkineet on silloin, kun huomaat erilaisia merkkejä kenkien kulumisesta; onko ulkopohja haljennut tai varvassuoja kulunut? Tai eivätkö kengät enää tarjoa riittävää tukea jalkaan? Oikeanlaisella hoidolla kengät kestävät kyllä pidempään, mutta selvästi kulahtaneet turvakengät on aika vaihtaa uusiin, erityisesti, jos niiden ominaisuudet ovat kärsineet.

Materiaalikohtaisia, oikeanlaisia hoito-ohjeita on tärkeää noudattaa, jotta kengät kestäisivät mahdollisimman pitkään sekä hyvännäköisinä, että ne säilyttävät tärkeimmät ominaisuutensa.

Miten huoltaa turvakengät?

Turvakenkien, kuten muidenkin jalkineiden huolto-ohjeet vaihtelevat niissä käytettyjen materiaalien mukaan. Lue eri materiaalien ominaisuuksista ja huolto-ohjeista täältä. Materiaalikohtaisia, oikeanlaisia hoito-ohjeita on tärkeää noudattaa, jotta kengät kestäisivät mahdollisimman pitkään sekä hyvännäköisinä, että ne säilyttävät tärkeimmät ominaisuutensa.

Voiko turvakengät pestä pesukoneessa?

Yleisesti ottaen kaikki kengät olisi parempi pestä käsin, eivätkä turvakengät ole poikkeus. Konepesua kannattaa turvakenkien kohdalla harkita tarkoin, sillä se saattaa vaurioittaa kenkien tärkeimpiä ominaisuuksia, kuten varvassuojaa ja naulaanastumissuojaa. Paras tapa pestä turvakengät on tehdä se käsin käyttäen haaleaa vettä ja tarvittaessa harjaa apuna. Lisää kenkien hoito-ohjeista voit lukea täältä.

Sinua voisi kiinnostaa nämä kengät