Näin hoidat jalkineesi oikein

Kenkien hoito:

NAHKAJALKINEIDEN PUHDISTUS

Pyyhi kengät haaleaan veteen kostutetulla liinalla tai pese miedolla pesuaineliuoksella lian poistamiseksi. Pesuun käytettävien pesuaineiden tulee olla neutraaleja (pH 7). Neutraalit pesuaineet, kuten mäntysaippua, tai öljyä sisältävät pesuaineet sopivat hyvin nahkajalkineiden puhdistukseen.

KENKIEN PESU

Kengät voidaan pestä myös koneessa 30-40 asteessa ilman linkousta. Nahkakenkiä pestäessä täytyy myös muistaa, että alkaliset eli emäksiset pesuaineet on ehdottomasti kielletty. Värit on kiinnitetty nahkaan hapoilla ja emäksiset pesuaineet kumoavat happojen vaikutuksen, jolloin värit irtoavat. Neutraalir pesuaineet (pH 7) sopivat hyvin nahkajalkineiden pesuun. Useasti tapahtuva konepesu ei ole kuitenkaan suositeltavaa, koska nahka saattaa muuttaa luonnettaan, kuten esimerkiksi kovettua. Kuivaus tulee tehdä yvin ilmastoidussa paikassa, jossa max +30ºC astetta lämmintä.

KENKIEN KUIVAUS

Kuivaa kengät käytön jälkeen. Anna kenkien kuivua luonnollisesti huoneenlämmössä (max. +30 ºC), ilmavassa ja kuivassa tilassa. Kenkiä ei tule kuivata liian kuumassa, koska tällöin pintamateriaali saattaa vahingoittua. Kuivata irtopohjalliset erillään kengästä. Älä laita mitään kenkien sisälle tai päälle niiden kuivuessa.

MITÄ VÄLINEITÄ TARVITSET KENKIENHOITOON?

Suojasuihke suojaa kenkiäsi kosteudelta ja lialta, estää kuivumisraitojen synnyn ja lisää kenkiesi lämmöneristämiskykyä. Kenkävoiteella (plankki) kirkastat väriä – voidetta on saatavana mm. mustana, ruskeana ja värittömänä. Irtolian voit harjata pois pehmeällä kenkäharjalla, mokkanahkaa varten on olemassa myös niin kutsuttu mokkakumi.

MOKAN JA NUPUKIN HOITO

Suojaa mokka/nupukkikenkä suojasuihkeella sekä ennen käyttöönottoa että sen jälkeen säännöllisesti. Harjaa irtopöly kengästä aina käytön jälkeen sellaisella harjalla, jota ei ole käytetty kiillotetun pintanahan harjaamiseen – väriaine saattaa nimittäin tarttua! Jos tavallinen harja ei riitä, hanki mokkaharja tai –kumi. Vanhan ja kuluneen mokan herätät henkiin karkeammalla harjalla, kuten esimerkiksi vanhalla, puhdistetulla tiskiharjalla. Hiontakumilla elvytät kuluneetkin kohdat.

PINTANAHAN HOITO

Suojaa myös pintanahkainen kenkä suojasuihkeella tai –voiteella, ja puhdista kenkä aina käytön jälkeen pehmeällä harjalla tai rievulla. Säännöllisesti käytettynä kenkävoide tai –vaha säilyttää nahan kiillon ja pitää värisävyt kohdallaan.

KIILTONAHAN HOITO

Pyyhi kiiltonahkakenkä käytön jälkeen pehmeällä, kuivalla rievulla. Hoida pintaa kiiltonahalle tarkoitetulla voiteella – se on hellävaraisempaa, koska siinä on vähemmän liuottimia kuin tavallisessa kenkävoiteessa. Tavallinen, pehmeän nahan kenkävoide saattaa irrottaa kiiltävän kalvon nahan pinnasta tai himmentää sen.

TEKSTIILIKENGÄN HOITO

Harjaa irtolika käytön jälkeen pehmeällä harjalla, tahrat saat poistettua kostutetulla rievulla. Myös tekstiilikenkä kannattaa suojata suojasuihkeella mokkakengän tapaan: ennen käyttöönottoa ja sen jälkeen säännöllisin väliajoin.

SÄILYTÄ KENKÄSI OIKEIN

Säilytä kenkäsi tilavasti kenkähyllyllä tai kenkälaatikossa silloin, kun ne eivät ole aktiivisessa käytössä. Kenkiesi ryhti pysyy hyvänä, jos käytät niissä säilytyksen aikana lepolestejä. Voit myös laittaa kengän kärkeen paperista muotoillun tuen sekä pingottaa kengän muotoonsa ohuen riman avulla. Kengät kannattaa aina puhdistaa hyvin ennen säilyttämistä!

Oikein hoidettuna voit moninkertaistaa kenkiesi iän ja nauttia niistä paljon pidempään!