Så här tar du hand om dina skor

Skötselråd för skor:

SÅ HÄR RENGÖR DU DINA LÄDERSKOR

Torka av skorna med ljummet vatten på en trasa eller med ett milt tvättmedel med ett neutralt pH-värde (pH 7). Neutrala tvättmedel som t.ex. tallsåpa och tvättmedel som innehåller olja är lämpliga för rengöring av läderskor.
 

ATT TVÄTTA LÄDERSKOR

Skorna kan också maskintvättas i 30–40 ºC utan centrifugering. Kom även ihåg att alkaliska och basiska tvättmedel inte ska användas för tvätt av läderskor. Färgen i lädret har fixerats med syra. Basiska tvättmedel motverkar syrornas effekt och färgen kan börja läcka ut. Neutrala tvättmedel (pH 7) är lämpliga för tvätt av läderskor. Vi rekommenderar emellertid inte att läderskor tvättas i maskin ofta eller upprepade gånger i och med att det skulle kunna ändra lädrets karaktär och t.ex. göra det hårdare. Skorna ska torkas i ett välventilerat utrymme i max 30 ºC.
 

ATT TORKA LÄDERSKOR

Torka skorna efter användning. Låt skorna torka i rumstemperatur (max +30 ºC) i ett välventilerat och torrt utrymme. Skorna bör inte torkas i för höga temperaturer eftersom det kan skada yttermaterialet. Torka löstagbara innersulor separat från skorna. Ställ ingenting i eller på skorna när de torkar.
 

VAD BEHÖVER JAG FÖR ATT SKÖTA MINA SKOR?

Impregneringsspray skyddar dina skor från väta och smuts, förebygger ränder i lädret och ökar skornas värmeisolerande egenskaper. Skokräm i svart, brun eller neutral färg (ofärgad) fräschar upp färgen på skorna. Lös smuts kan borstas bort med en mjuk skoborste. För nubuckskor finns ett specifikt rengöringsgummi.
 

SKÖTSEL AV MOCKA OCH NUBUCK

Skydda mocka- och nubuckskor regelbundet med impregneringsspray både före och efter användning. Borsta alltid bort löst damm från skorna efter användning med en borste som inte har använts på fullnarvs-läder – färger kan överföras med borstar! Om en vanlig borste inte ger tillfredsställande resultat, köp en mockaborste eller ett rengöringsgummi för mocka. Äldre och slitna mockaskor kan återupplivas med en grövre borste, t.ex. en gammal rengjord diskborste. Slitna delar kan behandlas med slipkloss i gummi.
 

SKÖTSEL AV FULLNARV -LÄDER

Skor i fullnarv-läder kan skyddas med impregneringsspray eller skokräm. Skorna ska rengöras efter användning med en mjuk borste eller trasa. Lädret behållet sin lyster och färg med regelbunden användning av skokräm eller -vax.
 

SKÖTSEL AV LACKSKINN

Torka av lackskor med en mjuk, torr trasa efter varje användning. Behandla skorna med skokräm som är avsedd för lackskinn – en mildare skokräm med mindre mängd lösningsmedel än vanliga skokrämer. Vanlig skokräm kan påverka den blanka ytan eller göra färgen mörkare.
 

SKÖTSEL AV TYGSKOR

Borsta bort lös smuts med en mjuk borste. Smutsfläckar kan avlägsnas med en fuktig trasa. Tygskor bör också behandlas med impregneringsspray på samma sätt som mockaskor: regelbundet före och efter användning.
 

FÖRVARA DINA SKOR PÅ RÄTT SÄTT

Förvara dina skor på en skohylla med plats mellan skorna eller i skokartonger. Skoblock kan användas för att skorna ska behålla sin form vid förvaring. Man kan också lägga papper i tådelen av skon och töja ut skon till sin ursprungliga form med hjälp av en tunn spiralfjäder. Skorna bör alltid rengöras noga före förvaringen.

Med rätt skötsel kan skornas livslängd bli betydligt längre.